RASADNIČKA PROIZVODNJA
Rasadnik SJEME osnovan je 2005. godine gdje se uzgajaju brojne skupine biljnih vrsta. Proizvodne površine čine 5 plastenika zatvorenog tipa, na Kašjunima 100m od mora. Ostale proizvodne površine nalaze se na još tri lokacije u okolici Splita. Rasadnički tim ima 6-8 stalno zaposlenih ljudi koji svakodnevno održavaju rasadnik.Proizvodnja je do danas postala skoro pa potpuno automatizirana. Uz pomoć automatskog navodnjavanja, sijačica i sadilica podigli smo efikasnost proizvodnje. Proizvodnja svake biljke je zaseban proces a primjer od sjetve do dućana izgleda otprilike ovako:


☘ Sjeme se sije automatskom linijom za sjetvu

☘ Posijano se prenosi u komoru za naklijavanje gdje biljke niću i osnažuju

☘ Biljke se presađuju i odnose se u grijane plastenike

☘ U plasteniku čekaju cvat ili veličinu potrebnu za iznošenje na tržište

☘ Plasman proizvodnje ide kroz vlastite maloprodaje i dijelom kroz veleprodaju.
Značaj i kvaliteta vlastite rasadničke proizvodnje počinje dolaziti do izražaja pri početku suradnje s Austrijskim magistrom biologije i botanike Michaelom Gersdorferom 2007 godine. Gersdorfer je studirao na sveučilištu u Salzburgu, a svojim stečenim iskustvom, znatno je utjecao na usavršavanje procesa proizvodnje i kontinuirano pomaže radu našeg rasadnika stručnim informacijama i savjetima.


time-line-sjeme

Fotografija iz rasadnika - s lijeva na desno - Ranko Kuvačić, Luka Bartulović i Michael Gersdorfer


Dostupnost sadnica uvjetovana je vremenskom sezonom, mogučnošću nabave, i promjenjivoj potražnji naših kupaca. Primjeri presadnica koje se mogu sezonski pronaći u našem rasadniku i u poljocentrima SJEME d.o.o. su:


MEDITERANSKE VOĆNE SADNICE


PRESADNICE POVRĆA


SEZONSKO CVIJEĆE U LONČANICAMA


MEDITERANSKI GRMOVI


ŽIVE OGRADE


STABLAŠICE


LOZNE SADNICE (OTPORNE)